De waarheid achter superfood

De waarheid achter superfood

10 procent van de Nederlanders gelooft dat het noodzakelijk is naast hun gewone voeding zogenoemde superfoods tot zich te nemen.

Deze mensen vertrouwen er op dat gojibessen de kans op kanker verminderen of dat chiazaad het verouderingsproces vertraagt, volgens het Voedingscentrum (uit een steekproef die het heeft laten uitvoeren onder duizend mensen).

Van tal van zulke voedingsmiddelen wordt beweerd dat ze uiteenlopende ziekten en ongemakken voorkomen. “Maar zulke wondermiddelen bestaan niet”, waarschuwt het Voedingscentrum.

Jongeren en hogeropgeleiden zijn vaak enthousiaster over superfood, bijvoorbeeld over zeewier of tarwegras. Maar hoe ouder de consument, hoe sceptischer hij wordt.

Onvoldoende onderbouwd

De geclaimde gezondheidseffecten van voedingsmiddelen zoals kokosvet, algenextracten en hennepzaad zijn volgens het centrum vaak onvoldoende wetenschappelijk onderbouwd!

“Bovendien kan niet één voedingsmiddel alle belangrijke voedingstoffen leveren die het lichaam nodig heeft. Variatie is het toverwoord”, . “De beste manier om alle verschillende voedingsstoffen binnen te krijgen die je nodig hebt, is om elke dag volop te variëren. Vooral voor groente en fruit is dit belangrijk”

De term superfood mag door iedereen worden gebruikt. Ongeveer een op de zes Nederlanders zou het woord kennen. Bijna een kwart geeft aan weleens superfood te kopen, bijvoorbeeld om de weerstand of hun energieniveau te verhogen.

Meest verkochte Suoperfood

Bessen en zaden horen tot het meest verkochte superfood. Dat groente en fruit als superfood wordt verkocht is volgens het Voedingscentrum niet per se erg. “Want groente en fruit horen gewoon in een gezond eetpatroon.”

Het zou pas een probleem worden als mensen doorslaan in hun overtuiging. “Ze kunnen onterecht gaan geloven dat zij een bepaald product in grote hoeveelheden moeten eten of drinken. Dan lopen ze het risico op een onvolwaardig, eenzijdig eetpatroon.”

CONTACT

Sending

©2022 Powered by Jotmardrisep

Log in with your credentials

Forgot your details?

%d bloggers liken dit: